promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tökéletes állapotban őrződött meg a távol-keleti Atlantisz, a búvárok alig akartak hinni a szemüknek
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szinte az egész város hibátlan állapotban maradt meg.

A turisták által gyakran "Kelet Atlantiszaként" emlegetett Shicheng víz alatti városa a császári Kína lenyűgöző, rejtélyes időkapszulája. Az 1368 és 1912 között uralkodó Ming- és Csing-dinasztia kőépítészetének tökéletesen megőrzött darabja 40 méterrel a Qiandao-tó alatt található, Zhejiang tartományban, Sanghajtól 400 kilométerre délre.

Shichenget, ami mandarinul "oroszlánvárost" jelent, 1959-ben célzottan elárasztották, hogy helyet csináljanak a Xin'an gátnak és a mellette lévő vízerőműnek, ellentétben a legendás Atlantisszal. A projekt miatt mintegy 300 000 embert evakuáltak, akiknek egy része olyan családból származott, akik évszázadok óta a városban éltek.

Mivel a kínai kormány expedíciót szervezett, hogy megnézzék, mi maradhatott meg a rég elveszett metropoliszból, a várost 2001-ben "fedezték fel újra". Amikor 2011-ben a Kínai Nemzeti Földrajztudományi Intézet közzétett néhány korábban nem látott képet és grafikát, amelyeken azt találgatták, hogyan nézhetett ki fénykorában a körülbelül fél négyzetkilométeres kisváros, az érdeklődés és a felfedezés még inkább megugrott.

Expedíciók és víz alatti felvételek kimutatták, hogy a városnak a szokásos négy helyett öt bejárati kapuja volt, a többi égtáj felé néző kapukkal, valamint két nyugati kapuval. A város széles sikátorai között 265 boltív található, amelyeken oroszlánokat, sárkányokat, főnixeket és történelmi feliratokat ábrázoló kőfaragványok maradtak fenn; a városfalakat állítólag a 16. században építették. A feliratok némelyike egészen 1777-ig nyúlik vissza.

Shicheng gyönyörűen megmaradt annak ellenére, hogy víz alatt van; a víz valójában megvédi a szél, az eső és a nap okozta pusztulástól. A haladó búvárok most április és november között rendszeresen merülhetnek olyan búvárcégekkel, mint a Big Blue és a Zi Ao Dive Club, hogy egészen közel kerüljenek a romokhoz. A merülés csak mélyvízi, éjszakai és felhajtóerő-tapasztalattal rendelkező búvároknak ajánlott, mivel a romok még nincsenek teljesen feltérképezve.

Az alábbi videóból még sok érdekes dolog kiderül az elsüllyedt kínai városról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás