promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Pest vármegyei településen szörnyűség történt, óriási a baj, egy helyi lakos vette észre
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Videón a rettenetes természetpusztítás, felkavaró képsorok.

Meglehetősen sokkoló videó lett közzétéve egy Facebook-on működő csoportban egy felhasználó által. A helyszín a Tápió patak, én a hozzászólásokból leszűrve minden bizonnyal Tápiószentmártonon járunk.

A jelenet meglehetősen rövid, de a lényeg így is érthető: ömlik a fekete víz a patakba, a videó készítőjének elmondása alapján a közeli nagykátai szennyvíz tisztítóból származik a minden bizonnyal nem elégséges módon megtisztított víz.

Posted by István Bálint on Tuesday, May 7, 2024

A Tápió patak két forrásból szökell életre, amelyek a Gödöllői-dombság rejtelmeiben bújnak meg. Az Alsó-Tápió hűs vize Pécel közelében ered, a Fáy tanya környékén bújik elő a földből, míg a Felső-Tápió a távolabbi Isaszeg határában születik meg.

Ezek a források nem csupán a folyó két ágát adják, hanem egyúttal földrajzi határt is vonnak: az Alsó-Tápió a Gödöllői-dombságot szeli át, s megkülönbözteti azt a Monor–Irsai-dombságtól.

A két folyóág Tápiószentmártonnál összefonódik, egyesülve erejükben, majd szelíd sodrással haladnak tovább a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Újszász határáig. Itt, a Zagyva folyóval való találkozás pillanatában véget ér útja, egyesülve vele, hogy együtt alkossanak újat, mélyebb jelentéssel bíró vízi hálót, melynek sodraiban tükröződik az idő múlása és a természet változatossága.

A patak ráadásul védett terület, fontos része a Pest vármegyei Tápió–Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzetnek. Mielőtt beletorkollna a Zagyva folyóba, hűs vize sok életet ölt, számos halastavat áld meg, köztük a híres három sülysápi halastavat és a tápiószecsői horgásztavat. Vízgyűjtő területe terjedelmesen mintegy 898 km².

Az évek során azonban megfigyelhető, hogy a Tápió folyó egyre inkább "elvadul". Körülbelül 25-30 évvel ezelőtt kristálytiszta, áttetsző vize pompázott, gazdag halállománnyal, de sajnos ma már ez a kép messze elmarad attól. A halak szinte teljesen eltűntek, helyüket a piócák vették át, és a víz minősége egyre inkább hanyatlik, már-már elkezdett mocsarasodni.

Ez a szomorú folyamat valószínűleg összefügg a horgásztavak megépítésével, melyek megbontották a folyó természetes egyensúlyát és élővilágát, s ezáltal komoly következményekkel jártak a vízminőségre és az ökoszisztémára nézve.

forrás: Wikipedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás