promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új korszak kezdődik a magyar üzemanyag-árazásban, a MOL levele mindent megváltoztat
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az eddigi gyakorlattól merőben eltérő lesz az új módszer.

A társadalom érthető módon mindig rendkívül érzékeny volt az üzemanyag árára, ami nem is csoda: hatása messze túlmutat azon, hogy mennyiért tankoljuk meg a személyautónkat, a dominó-elv alapján gyakorlatilag mindennek az árára kihat az, hogy mennyiért lehet üzemanyagot vásárolni.

Az Indexnek birtokába került levél szerint a Mol-csoport bejelentette, hogy változtat az eddigi árképzési gyakorlatán. Mostantól a nagykereskedelmi árat nem csak heti két alkalommal, hanem akár többször is megváltoztathatják. Ennek hátterében az áll, hogy a kőolaj és az üzemanyagok világpiaci ára gyors és gyakori változásokon megy keresztül, amelyeket a piac volatilitása és az árfolyamok ingadozása is befolyásol.

A Mol azt hangsúlyozza, hogy a heti többszöri árazásnak köszönhetően gyorsabban tudnak reagálni ezekre a változásokra, így kereskedelmi partnereik a mindenkori piaci viszonyokat pontosabban tükröző áron vásárolhatják meg az üzemanyagot. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az árváltoztatás nem feltétlenül fog minden héten többször történni; csak akkor változtatnak az árakon, ha azt a világpiaci körülmények indokolttá teszik.

A piaci volatilitás mögött több tényező is meghúzódik, például a közel-keleti geopolitikai helyzet, amely gyakran hirtelen árváltozásokat okoz az olajpiacon. Emellett az európai olajtermékpia is rendkívül érzékeny a szankciókra és más geopolitikai eseményekre, amelyek az árakat befolyásolhatják. Ezen kívül a forint árfolyamának változása is szerepet játszik az üzemanyagárak alakulásában.

Mindemellett, ha bármiféle probléma merül fel a régió finomítóiban, az is hatással lehet az árakra, mivel felboríthatja az export-import megszokott arányait. Ezen tényezők együttesen teszik kiszámíthatatlanná az üzemanyagárak alakulását.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás