promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb átveréssel próbálják meg lenyúlni a magyarok pénzét, ne dőlj be a csalóknak, akik most a nemzeti bank nevével élnek vissza
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez már a sokadik hasonló eset, ismét figyelmeztetést kellett kiadni.

Egyre gyakoribb, hogy csalók próbálnak meg hozzáférni a bankszámlaadatokhoz, ahonnan aztán komplett megtakarításokat emelnek le, ami után nagyon nehéz bármit is tenni. A legjobb lehetőség az ügyfelek figyelmeztetése, hogy elkerülhessék az átveréseket.

A napokban épp a Magyar Nemzeti Bank nevével és logójával éltek vissza a kiberbűnözők, akik egy e-mailes átverésben magánszemélyeket igyekeznek rábírni arra, hogy egy víruskezelő programot letöltsenek.

Mint azt az MNB közleményében megírta, a jegybank nem készít és nem is támogat ilyen programokat sem a lakossági, sem pedig a vállalati ügyfelek számára, épp ezért minden ilyen próbálkozás átverés.

Kiemelték, hogy akiket megpróbáltak behálózni az elkövetők, vagy esetleg meg is károsították, azoknak célszerű a rendőrséghez fordulni. Mint írták, a csalók az e-mailben egy linket is küldenek a rosszindulatú programhoz, amit letöltve személyes és banki adatokat kérnek a felhasználóktól.

„Az így letöltött programba beírt érzékeny adatokkal az ügyfél lényegében átengedi a bűnözőknek a számlája feletti irányítást”

– írják, hozzátéve, hogy ezzel az óvatlan lépéssel a bűnözők azonnal megszerezhetik a számlán található összeget, valamint további vírusokat is telepíthetnek az eszközre.

Aláhúzták, az MNB sosem levelez közvetlenül lakossági vagy vállalati ügyfelekkel, ezért arra kérik a banki ügyfeleket, hogy ilyen esetben legyenek nagyon körültekintőek, és e-mailes kérésre semmilyen szoftvert ne telepítsenek, eszközeikre pedig kizárólag ellenőrzött alkalmazásokat töltsenek le.

A mostani eset már nem az első ilyen volt, korábban több magyar bank nevével éltek vissza, és próbálták meg kicsikarni az ügyfelek adatait. Emiatt szinte minden pénzintézetnek kellett már figyelmeztetést kiadnia.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás